Mi kell egy weboldalhoz?

Ebben a blogbejegyzésben megtudhatod, hogy mi kell egy weboldalhoz.

mi kell egy weboldalhoz

Tartalomjegyzék

Domainnév

Mi az a domain?

 • A domain fontos alapelve az internetes világban. Más néven tartománynévként is hívjuk, mely valójában egy IP cím szöveges megfelelője. Fontos szerepet játszik az online jelenlétben így íme néhány információ róla:

Hogyan épül fel a domain?

 • Top-level domain (TLD): Ez a legfelső szintű rész a domain névből, például .com, .org, .net, .edu, .gov stb.
 • Second-level domain (SLD): Ezt közvetlenül a TLD alatt találjuk, és azonosítja a konkrét weboldalt vagy céget, például „example” a „example.com” esetén.
 • Subdomain: Az SLD alatt lévő további alkategória, amely lehetőséget ad a további címkézésre, például „blog” a „blog.example.com” esetén.

Hogyan szerezzek domaint?

 • Domain regisztráció: A domain nevet regisztrálni kell egy domain regisztrátornál. A regisztráció általában évente történik, és lehetővé teszi a domain használatát az interneten.

Mit érdemes még a domain-ről tudni?

 • Domain hosting: A domain nem maga a weboldal, hanem csak az internetes cím, amely a weboldalra mutat. A weboldal tartalmát egy webtárhelyen (hosting szolgáltatónál) kell tárolni.
 • Domain kiválasztás: Fontos körültekintően kiválasztani a megfelelő nevet. Legyen könnyen emlékezhető, releváns a weboldal témájához!
 • Domain átirányítás és DNS beállítások: A domain nevet lehet átirányítani más weboldalakra vagy aldomainekre. A DNS beállítások segítenek irányítani a domain nevet a megfelelő szerverre.
 • Tulajdonjogok és lejárati idő: Fontos figyelemmel kísérni a domain lejárati idejét, hogy elkerüljük a véletlen lejáratot és a domain elvételét. A domain név tulajdonjogai is jogi kérdéseket vetnek fel.
 • SEO és online jelenlét: A megfelelően választott domain név és struktúra segíthet a keresőmotorokban való jobb rangsorolásban (SEO), így növelve az online jelenlét hatékonyságát.
 • Jogi szempontok: Fontos ellenőrizni, hogy a kiválasztott domain név nem sérti más vállalatok védjegyeit vagy jogait, hogy elkerüljük a jogi problémákat.

A domain név fontos része az internetes jelenlétnek, és számos szempontot kell figyelembe venni annak kiválasztásakor és kezelésében.

Webtárhely

Mi az a webtárhely?

 • A webtárhely (más néven webhosting) az a hely, ahol a weboldal fájljai tárolódnak az interneten (egy fizikai számítógépen). A webtárhely szolgáltató biztosítja a weboldal számára a szükséges tárhelyet és sávszélességet.

Mit érdemes tudni róla?

 • Tárhely típusok:
  • Megosztott tárhely: A megosztott tárhelyek jellemzően olcsóbbak, mivel itt egy szerver több weboldalt szolgál ki egyszerre. Hátránya, hogy könnyen lekorlátozhatja a weboldalad, mivel több felhasználó használ egyszerre egy szervert. 
  • Virtuális dedikált szervereket (VPS): Hasonlít a megosztott tárhelyhez, mivel több honlap osztozik egyetlen fizikai vagy felhőkiszolgálón. Azonban külön szerverterületet és az erőforrásokat választ szét a weboldalad számára.

   Ez általában drágább, mint a megosztott tárhelyek, de kiváló lehetőséget nyújt a kisebb e-kereskedelmi webhelyek számára. Amennyiben szeretnénk növelni az erőforrásokat, azt könnyen hozzá tudjuk rendelni plusz költségért

  • Dedikált szervereket: A dedikált tárhelyen csak a Te weboldalad/weboldalaid találhatók. Ez azt jelenti, hogy senki más nem vásárolhat helyet az adott szerveren. Ez egy hasznos lehetőség azok ügynökségek számára, amelyek szolgáltatásaikkal együtt tárhelyszolgáltatást szeretnének kínálni, valamint azok, amelyek olyan nagy webhelyeket vagy hálózatokat üzemeltetnek, amelyek hatalmas forgalmat bonyolítanak le. 
  • Felügyelt tárhely: Általában ezeket extra szolgáltatásként nyújtják a tárhelyszolgáltatók. Ha nincs időd vagy hozzáértésed a weboldalad karbantartásának önálló kezelésére, ez egy kiváló lehetőség lehet.
 • Erőforrások: A webtárhely szolgáltatások különböző erőforrásokat kínálnak, mint például a tárhely mérete, sávszélesség, processzor teljesítmény és memória. A kiválasztásnál fontos figyelembe venni a weboldal tervezett forgalmát és igényeit.
 • Domain kapcsolat: A domain név és a webtárhely közötti kapcsolatot meg kell teremteni a weboldal elérhetőségéhez. Ehhez beállításokra van szükség a DNS-nél és a webtárhely kezelőfelületén.
 • Operációs rendszer és szoftverek: A webtárhelyen futó operációs rendszer és a szolgáltatások (például adatbázisok, programozási nyelvek támogatása) kihatással vannak a weboldal funkcionalitására és teljesítményére.
 • Biztonság: A webtárhely biztonsága kulcsfontosságú. Fontos, hogy a szolgáltató biztosítsa a megfelelő védelmet a kibertámadások és adatvesztés ellen. SSL tanúsítványok és tűzfalak használata növeli a weboldal biztonságát.
 • Támogatás: A jó webtárhely szolgáltató megfelelő ügyféltámogatást nyújt, ami segíthet a technikai problémák megoldásában és a weboldal optimális működésének biztosításában.
 • Felhasználóbarát kezelőfelület: A webtárhely adminisztrációját egy felhasználóbarát kezelőfelület segíti. Itt lehetőség van a fájlok feltöltésére, adatbázisok kezelésére és egyéb beállítások elvégzésére.
 • Skálázhatóság: Fontos szempont a weboldal jövőbeli növekedési lehetőségeinek figyelembevétele. A jó webtárhely szolgáltató lehetőséget kínál a szolgáltatás későbbi bővítésére vagy csökkentésére.
 • Ár és szerződési feltételek: A webtárhely szolgáltatások ára és a szerződési feltételek eltérőek lehetnek. Fontos kiválasztani egy megfelelő szolgáltatót, amely a weboldal igényeivel és a költségvetéssel összhangban van.

A megfelelő webtárhely kiválasztása és kezelése kulcsfontosságú a weboldalak hatékony működéséhez és elérhetőségéhez az interneten.

Weboldal szerkesztő

Weboldalak létrehozásához és szerkesztéséhez többféle módszer és eszköz is rendelkezésre áll. Az alábbiakban néhány népszerű weboldal szerkesztőt és eszközt mutatok be:

 1. HTML és CSS kódolás: Ez az egyik legrégebb óta jelen lévő módszer. Kódolással is létrehozhatunk weboldalakat, viszont komolyabb programozási szakértelem kell, illetve rengeteg időt igényel. HTML (HyperText Markup Language) és a CSS (Cascading Style Sheets) nyelvek segítségével.

 2. WordPress: Az egyik legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer, amely segítségével könnyen létrehozhatsz és szerkeszthetsz weboldalakat. Használhatsz előre elkészített sablonokat és bővítményeket a funkcionalitás bővítéséhez.

 3. Weboldal építők (Website Builders): Vizuális weboldal építők, mint például Wix, Squarespace, Weebly vagy Jimdo, lehetővé teszik, hogy könnyedén építsd és szerkeszd a weboldaladat anélkül, hogy kódokat kellene írnod. Általában korlátoltak, mivel nem tudsz túlzottan egyedi dolgokat belevinni a weboldaladba.

 4. Drag and Drop szerkesztők: Néhány webtárhely szolgáltató saját „drag and drop” szerkesztőt kínál, amely lehetővé teszi a tartalom és a dizájn egyszerű és intuitív kezelését.

 5. Webes alkalmazások és keretrendszerek: Használhatsz speciális webes alkalmazásokat és keretrendszereket, mint például Django (Python), Ruby on Rails (Ruby), vagy Angular (JavaScript) a fejlett weboldalak és alkalmazások létrehozásához.

 6. Online kódszerkesztők: Az online kódszerkesztők, mint például CodePen vagy JSFiddle, lehetővé teszik a kód írását és tesztelését közvetlenül a böngészőben.

 7. CMS (Tartalomkezelő rendszerek): A tartalomkezelő rendszerek más típusú weboldalak létrehozásához is használhatók, például blogokhoz vagy portálokhoz. Példák a WordPressen kívül: Joomla, Drupal stb.

 8. Online platformok és fórumok: Néhány online platform és fórum lehetőséget nyújt saját kis weboldalak vagy közösségi oldalak létrehozására, például Ning vagy Discourse.

 9. Webdesign szoftverek: Professzionális webdesign szoftverek, mint például Adobe Dreamweaver vagy Sketch, lehetővé teszik a részletesebb és testreszabottabb dizájn kialakítását.

Mindegyik módszernek megvannak a saját előnyei és korlátai, és a választás függ a technikai tudásodtól, a projekt komplexitásától és a célkitűzéseidtől.